Pages

Friday, December 17, 2010

drama SELEPAS spm...

arghhhhhh............
cam nak jerit jer kuat2 alamaklumlah dah abih spm la katekan...


terlangsailah segala utang piutang ngn skolah setelah mnganta buku teks pinjaman tadik...
ok2 ape misi seterusnyer???

1. nak pi lepak ngan kengkawan 
(lepas gian lah katekan, mana idoknyer taun ni kan kena printah bekurong,SPM tu)
tu yang x buley kluar sangat...so bile dah bebas enjoy r ngan member2...

ok2 nak kuar ngan member kan.. kena r tanye dulu ngan tuan beso a.k.a papa la sapew lagik..
balik anta buku jek tros nampak tuan beso kat dapo nak kater memasak x jtugak
membasuh pon tak jugak...
yang pastinyer  tuan beso mmg xley dok diam2 kalau kat rumah ader je yg dia nk wat...
ok2 bukan mende tu sebenarnye yg nak distorykan..

misi ni teramatlah penting salah sikit mau x kuar ngn member wo...
jap2 xnak tanya kat tuan beso lagik(seram sejuk nak memulakan bicara)
mem beso a.k.a mama lah di dalam kotak pemikiran
yes2 itulah pilihan yg terbaek... 
so tnye la kat tuan beso... 
"pa... mama maner"
sambil suare dislowkan nada pon dilembutkan...
"mama x balek lagik kat tempat niage lagik"
jawap tuan beso dengan selamber..


 ha??? TIDAKKKKK...... hancur misi aku,bedrai,luluh jadik abu(hiperbola yang terlebih)
camner nak wat ni??persoalan tu tergantung tanpa tali kat dalam palotak nih...
terduduk aku di kerusi akibat kekecewaan...
cawan dihadapan diteguk...
xder air rupenyer...haishh
susah la cenggini

tiba2 terdengar bunyik tv menyanyi2 
tgk kat ruang tamu tv x pasang pon
lek dulu... lek dulu.. cek pelan2
ati dah muler rase x sedap..test bukak pintu bilik tuan beso ngn mem beso..
tombol pintu di pulas..kunci..
arghh xley jadi ni..kunci yg mmg tergantung pon dipulas gak..
eeeetttt (bunyik cam kat crita seram).....pintu tu terbukak
 nampak sesusuk tubuh tgh sedap landing2 atas katil...

CISSS...sudah terkena rupenyer ngn tuan beso....ahaks..
tanpa lengah lagik tros masuk n landing skali sebelah mem beso...
"maa o ma..." dengan nada manja lagik menggedik..
"nak pi JJ jap gi boley x nak pi teman nisa daftar pi memandu,sambil tu nak usha2 TEMPAT KEJE skali..
perkataan tempat keje tu ditekankan sikit.ni la taktik nak memancing,
sekurang2 nyer mem beso tau la ank dia nak merayap xder la pi wat xtvt yg tah paper...
ade niat suci lah gak kan...
ok setel ngn mem beso skang tggu green light dari tuan beso jer...
tapi x risau sgt coz backup(mem beso) dah ader...
sekadar gamba hiasan...


hahaa....last2 mission accomplished....
(malas nak taip lagik sebenarnye...hahahaha...)

Monday, December 13, 2010

sok ExaM lagiy....HuhHuhu...

sok aku exam lagi la....
rse cam lame sgt nak menempoh hari2 terakhir sbg seorang yg bergelar budak skolah...
rse cam x sabo sgt nak menempoh dunia luar sekolah nanti...

TAPI.....

aku slalu dgr citer x kira lah dari cikgu,pakcik makcik, atau org2 tua yang laen...
diorang kater zaman mude2 especially time skolah lah yang paling 
best skali...diorang kater lagi, mse zaman skolah x yah nak pikir pasal hal keje,n tanggungjawab
laen, juz blaja,blaja n blaja jer....


duit pon xyah pikir,tiap2 ari mak ngan ayah akan kasi
so isu xder duit,pokai,poket kering pon x wujud....
kalau nak shopping pon mintak kat mak ngan ayah jer
klau mak ngan ayah x kasik mule la merengek la, buat muka, tarik muka,
mlalak tak tentu pasal sampai dapat aper yg kiter nak...
hahaha.trok kan prangai cam2,wah3 aku
ngutuk cam xpernah wat plak benda tuh...
kuikuikui...


ala xyah nak tipu reader2 pon penah wat cam aku wat kan
ntah2 skang pon ader yg wat lagi kan3,
ha dah terasa la tuh.... 


btol ker zaman2 lepas skola lebih,sukar n  mncabar..???
ntah la, persolan tuh x dapat la aku nak jawab coz aku pon tak tempoh alam 2 lagi...
~alam 2(tu) yek bukan 2 alam~
mrah plak dr rozmey nnti....
hahahah...


 aku akan masuk alam selepas skola x lamer lagi
so wish gud luck kat aku yerk....


p/s : sok exam bahasa arab a.k.a. subjek maut wat aku... doakan aku  wat yang terbaek yek sumer>>>bye kte brtmu lagi di entri yg akan datang....babai..


Saturday, December 11, 2010

MISTERI basikal melintas.....

petang tadi masa aku tengah wat blogwalking tgk plbagai jenis ragam blogger2 laen... tetiba aku dikejutkan ngan berita yang mama n papa aku eksiden...huhuhu naek cuak bulu roma aku di watnyer...aku pon tanpa berlengah lagi mensign out kan diri aku dari xtvt blogwalking tuh....so cpat2 aku tukar baju n siap nak kuar ntok pi ke tempat kjadian...sempat agi aku membelek-belek muka kat dpan crmin n tepek2 kan bedak powder sblom berangkat kuar dari umah.... 


ni barulah terkejot berok!!!
aku pergi dgn pakcik aku yang dah tgk keadaan mama n papa aku...pakcik aku memaklumkan kat aku  yg parents aku xder pape cume kete yg trok akibat daripada momentum yang kuat akibat perlanggaran itu...walaupon kereta dikatakan dalam keadaan yang trok tapi aku besyukor sesangat sbb parent aku xder mngalami sbarang kcderaan...alhamdulillah...pakcik aku bawak aku ngan abg pi tros kat uma nenek yang kat klang...sbb mama aku ade kat ctu n kete dah pon  dbawak ke wokshop oleh papa n paksu unie...

gambo hiasan .

sampai jer aku tgk mama dlm keadaan yang tenang tp papa aku  tak tau lah camner keadaannyer sbb papa pi wokshop...mama pon mnceritakan keadaan yang berlaku... ceritanyer macam ni,,, papa yang sondol bontut kreta tuh sbb  kete dpan tuh dia tetiba wat brek emergency...so aku kire ni bukan salah papa aku 100% ... mama kater mnurut cine (yg disondol bontut keretanya tuh) dia mengelak daripada seorang apek tua yang berbasikal ditengah jalan raya yang sibok tanpa melihat kiri dan kanan.. agknyer si apek ni dia tak tengok iklan kat tv kot cara2 nak mlintas jalan ngan btoiii.... dia lah punce keadaan sebenarnyer....
ni bukan apek tu... aku  jumpa kat tmpat inchik google
selepas beberaper jam menunggu kepulangan papa aku yang dirindui dan dirisaui...penantian aku n family pon berakhir jugak.. papa balik ngan poksu unie lpas 3 jam berlalu...sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan(setuju???) kalau stuju angkat tgn walopon aku x nampak....hehehe...ok lah kiter balik ke topik tadi yek...papa aku lak amik turn brcrita pe yg berlaku dari repot pulis sampai la ke clame insuran...tapi yang mnjadi msteri sekarang ni..polis yang mngambil repot drpd papa n cina(yg disondol bontut keretanya tu) cakap smalam kejadian eksiden juga berlaku ditempat dan masa yang sama ngn kjadian eksiden yg mnimpa parent aku...n yg mnambah kan misteri tuh ialah punca kjadian itu berlaku juga sama iaitu menglak daripada mlanggar seorang apek tua yang sedang berbasikal....huhuhuhu...dah la kat tepi jln raye tu ade kubo... skali lagi bulu roma aku naek cuak...

awuuuuuu.....
p/s:jangan biarkan hidup anda diselubungi misteriiiii...(kata aku ngn nada  cam pengacara misteri nusantara sambil   ader kepulan2 asap sebagai background utama.....)


ANGAN2 di atas angin...

entri aku kali nih nak citer pasai tebiat tabiat aku sebelom nak tido...aku ni nak kater ade pnyakit imsomnia tak jugak sebab kekadang tido tu mlebihi tido baby yg baru lahir... tapi kekadang tuh jugak penyakit xley nak tido tetiba menjelma tanpa aku bagi kad undangan..mule la mate tu melilau2 mencari idea nak brangan pe ari tersebut...ade satu ari tu kan aku berangan pi belayar n jadi lanun ngn kapten JACK SPARROW....
hidup lanon!!!

wah best giler ari tu..kitorang pi blayar sampai kat ujung dunie...  sampai jer kat ujung dunias tetiba kapten jack sparrow dengan tak semena-menanye  soh aku turun dari kapal black pearl nye... tetinggal la aku sesorang kat c2....aku takot sangat...tak taw nak wat aper lagi...camne aku nak idop nih xder saper nak slamatkan aku ker???(aku bertanye dalam ati) and then, tetiba... aku terdengar ngauman yang cukup kuat untuk membuatkan aku terpottt...sbenarnye memang nak terkintot pon waktu tuh...hahah...


NGGAAUUMMM

rerupenyer ngauman tuh di lakukan oleh seekor singa yang bernama ASLAN..... huhu cantik giler bulu kat tengkok  si aslan tuh..... sang singa bernama aslan tu pon mengajak aku ntok tggal beberape ari kat kerajaan yang diperintahnya iaitu NARNIA....aku pon tanpa berfikir panjang2 tros bersetuju ngan usul yang diberikan oleh sang singa bernama aslan itu... seampai je kat tmpat yang dimaksudkan  tetetiba ade seorang ahli sihir name dia DRACO MALFOY terbang n culik aku  daripada aslan...


huhu hensem gak mamat nih terpikat hati ambo

ahli sihir yang namenye malfoy tu bawak aku kat sebuah sekolah yang tak dikenali...tapi mengikut signboard kat depan skola tu tertulis perkataan hogwarts...jadi tau la aku bahawa sekolah yg tak dikenali tu namanyer hogwarts....tetiba si ahli sihir bernama malfoy tu menjerit kat sorang abang yang aku pon tak tau naper n aper motif si malfoy tu jerit kat abang yang ade parut kat dahi tu....tersangat heran lah aku di buwatnyer.... si malfoy tu kater kat abang berparut di dahi tu camni:


si malfoy: hoi HARRY POTTER klau ko nak adik ko ni slamat baek berenti jadik ahli sihir tehebat kat dunia ni.... kalau tak nahas adik ko ni....baek ko dgr cakap aku kalau x ko akan mnyesal wat seumo idup...
abang parut kat dahi: jahanam ko malfoy lepaskan adik aku tuh sebelum aku wat sihir petir sambar bontut kau..(sambil mengacukan tongkat saktinya. lagaknya tak ubah seperti seorang FBI)
si malfoy: ahhh ko ingat aku tak tau yang ko sayang giler kat adik kau ni.....dengar cakap aku n baru la ak lepaskan adik KESAYANGAN ko nih....
abang parut kat dahi: ooo ko melawan yer... nah rasekan ni sihir panahan petir daripada aku...


ambik ko PANAHAN PETIR...

sihir petir tu menyambar bontut si malfoy n aku pon terjatuh dari pegangan si malfoy tuh...
"tidakkkkkk...." aku  menjerit kuat... n tetiba aku denga orang bercakap "woi2 bangun la pepagi buta dah terjerit2 cam orang kena sampok......BANGUN"
hihihi rupanyer aku mimpi lah bukan aku berangan....trok kan sampai realiti ngn fantasi pon aku dah x ley bezakan.....har...har...har....rerupanyer semalam tuh pukul 10.30 aku dah tetido mane der pnyakit insomnia tu dtang.................hahahahaha.....


p/s: kire adventure gak lah kan mimpi aku tu....yang paling best part yang dapat jadik adik Harry potter tuh syiok giler......betol2 dah demam ngan citer fantasi....wahahaha...penah satu ari tu aku betol2 x tido satu malam ini sumer gara2 nescafe yng aku minum ptang tuhh...dah la esoknyer nak exam...huhuhu..

Friday, December 10, 2010

alahai si PONDAN.....

Di suatu kawasan pedalaman di Pahang, seorang penternak yang mempunyai ladang ternak yang luas dan berjaya telah meninggal dunia dengan meninggalkan seorang janda yang masih muda, seksi dan cantik, namanya Siti.


gambar hiasan
Siti membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya suaminya dengan mengambil alih ladang ternakan tersebut, tetapi dia tidak mempunyai kemahiran yang cukup untuk mengendalikan ladangnya. Jadi dia pun membuat keputusan untuk mengiklankan di dalam akhbar untuk mencari seorang pembantu yang akan mengerjakan ladang ternaknya dengan menawarkan gaji dan sebuah bilik di rumahnya sebagai tempat kediaman memandangkan ladang yang dimaksudkan hanya berada di belakang rumahnya.


Selang beberapa hari kemudian ada dua orang pemuda yang memohon pekerjaan tersebut. Seorang pondan, dan seorang kaki mabuk.Memandangkan tiada sesiapa lagi yang memohon jawatan tersebut selain dari dua orang pemuda tadi, Siti terpaksa memilih salah seorang dari mereka.

...fulamak...
vs

gue dah mereng
Setelah menimbangkan semasak-masaknya, Siti memilih si pondan, bernama Man untuk bekerja dengannya, dengan anggapan bahawa dia berasa lebih selamat tinggal bersama seorang pondan daripada tinggal dengan seorang pemabuk.

Minggu demi minggu berlalu. Man telah melakukan tugasnya dengan penuh tekun dan rajin. Man kerap kali menghabiskan waktunya sehingga malam untuk membuat kerja-kerja di ladang ternakan. Ladangnya menjadi semakin berjaya dan ternakan semakin banyak membiak dan sihat-sihat belaka. Gembiralah si janda muda Siti ni tadi... kerana ingin menghargai kerajinan si Man ni, Siti pun berkata kepada Man,

"Man, kau telah melakukan kerja dengan baik dan ladang ternakan pun kulihat semakin bagus, kau sepatutnya ambil cuti pergi ke pekan berjalan-jalan untuk melegakan tekanan kerja..." Gembiralah Man, dan pada suatu malam minggu, dia pun pergi ke pekan.

phewittt
Sampailah ke tengah malam, Man tak pulang-pulang ke rumah. Pukul 1 tak pulang, pukul 2 tak pulang. Pukul 2.30 pagi barulah Man pulang kerumah. Sampai ke rumah, didapati Siti sedang menunggunya sambil duduk di sofa berhampiran Tv.

Siti menghampiri Man perlahan....

"Buka butang bajuku dan tanggalkannya." Kata Siti.
Man dengan tangan yang terketar-ketar dan perasaan yang terkejut,melakukan apa yang diarahkan.

"Sekarang, buka kasut ku."
Man buat, perlahan sekali.

"Buka, setokin ku.."
Dia buat juga.

"Sekarang, buka skirt ku."
Dia buat juga.

"Sekarang buka coliku."
Dengan tangan yang menggigil, dia buat apa yang disuruh.

"Sekarang....buka seluar dalamku..."
Dengan perlahan, dia melucutkannya ke bawah dan menanggalkannya.

Kemudian, Siti pun memandang Man, sambil berkata...

"Sekali lagi kau pergi pekan dengan memakai pakaian aku, aku pecat kau on the spot."
wallawe.....


har....har...har

Thursday, December 9, 2010

BETAPA cintanya sahabat terhadap rasulullah S.A.W.

“Diriwayatkan oleh ath-Thabrani dalam al-Ausath dari syaikhnya Muhammad bin Su’aib dan aku tidak mengenalnya, sedangkan perawi yang lain adalah terpercaya” . Diriwayatkan pula oleh Abu Nu’aim dalam al-Hilyah [II/72, 332]). Dalam kisah yang lain juga diberitakan ada suatu kejadian yang tercatat didalam sejarah iaitu: Perbincangan yang terjadi antara Abu Sufyan bin Harb - sebelum ia masuk Islam - dengan Zaid bin ad-Datsinah radhiallahu ‘anhu ketika beliau ditawan oleh kaum musyrikin lantas dikeluarkan oleh penduduk Mekkah dari tanah haram untuk dibunuh. Abu Sufyan berkata, “Ya Zaid, maukah posisi kamu sekarang digantikan oleh Muhammad dan kami penggal lehernya, kemudian engkau kami bebaskan kembali ke keluargamu?”. Serta merta Zaid menjawab, “Demi Allah, aku sama sekali tidak rela jika Muhammad sekarang berada di rumahnya tertusuk sebuah duri, dalam keadaan aku berada di rumahku bersama keluargaku!!!” Maka Abu Sufyan pun berkata, “Tidak pernah aku mendapatkan seseorang mencintai orang lain seperti cintanya para sahabat Muhammad kepada Muhammad!” (Al-Bidayah wa an-Nihayah, karya Ibnu Katsir [V/505], dan kisah ini diriwayatkan pula oleh al-Baihaqy dalam Dalail an-Nubuwwah [III/326]).

Di manakah kecintaan kamu wahai para umat Islam kepada Rasulullah SAW??

Wednesday, December 8, 2010

BAJU CINTA...

baca jangan tak bacer....

seorang ibu mertua (berumur lingkungan 50an)datang
menziarahi rumah anak menantu perempuannya yang baru
berkahwin. setelah membunyikan loceng, si mertua
terkejut kerana mendapati menantu perempunnya yang
membuka pintu tanpa seurat benangpun di badannya.

tanpa di tanya, si menantu berkata "saya sedang
menunggu suami saya pulang dari berkerja!".
"tapi kau telanjang !!!???" marah si ibu mertua.

"ini BAJU CINTA saya" balas si menantu
"BAJU CINTA ??" si mertua kehairanan
"ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya"  
"saya harap mak dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu
melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan mak" pinta si menantu.

Si mertua faham kehendak anak menantunya. dalam
fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan
sang suami. di dalam perjalanan pulang si mertua
mendapat idea ... fikirnya dengan mengikut cara anak menantunya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan suaminya yang sudah berumur.

sesampai di rumah, si mertua tadi menanggalkan semua
pakaiannya, mandi, berbedak dan memakai minyak wangi
sewangi wanginya. kemudian si mertua tadi pun menunggu
suaminya pulang dari bekerja.

lat berberapa ketika suami si mertua tadi pulang,
dengan bangganya simertua tadi menayangkan tubuh badan
yang tanpa seurat benang kepada suaminya.(dengan gaya
ala marilyn monroe)

"kenapa dengan kau nie ... buang tebiat???" marah sisuami tadi.
"ini lah BAJU CINTA bang" kata si mertua tadi "hah? BAJU CINTA???" soal sisuami sambil memandang dari atas kebawah.seketika si suami tadi menambah
"KENAPA TAK SETERIKA DULU ??? NAMPAK SANGAT KEDUTNYA"

....wkakakkaka....

NTAH PAPER TAH..... aku nak merepek...

xtauu la tadi aku yang ngok sangat atau aper tapi soalan bio td (paper 3 no 2) tak buleh diterima dek akal ku btol lah... 


kalau takat xley trima dek akal ku xper gak lah kan, sbb kompom aku ni bukan ler dak yg cmerlang subjek bio ni,,, tapi yg mnjd kemusykilannyer skang, kengkawan aku pon naik blur nak jawab soklan tuh... xpernah lak nampk xpriman yang camtu dlm buku rujukan aku tuh... or agknyer buku yg aku bli tu yang xlengkap... ntah ler...Maka, kebingungan aku pon dah di tahap gaban....


 nak wat xperimannyer psal 'ad x effect persaingan antra pokok padi n jagung terhadap tahap pertumbuhan diorang...'(lebih krang camtu la soalan dia)  xpriman tu kna wat dlm makmal,,, ha tu yg mnambahkan keplekan aku.. nak tggu brape lame bru plant2 tu nak tumbuh, sebulan 2 bulan...takat yg aku tau xpriman yg slalu ktorang wat ngan cikgu paling lame pon tggu 2 hari baru buley amik resultnyer... ini nk tggu biji benih bercambah,, silap2 tak cambah langsung...wkakaka smpat gi aku nak mlawak... 


Huhuhu... yg pnting aku teramat brgantung kat soklan no 1 (itu jo lah harapan den nak skor bio) mana idoknyer soklan no 2 tuh aku pkai taram dan sesedap rase ku jer...soklan yg mngikut naluri aku ngn kengkawanku  HARAM nak masok.. 


 sodey2,dan teramatlah keciwa lah aku ni...xpriman yg dijangka msok yg ade cam DCPIP lah, visking tube lah, TSA/V lah (bukan tajok sebenar klau blaja bio tau la soklan sbnarnye aper) lngsung tak mnampakkan batang hidung mereka...mnambah kan parah pado tahap kesodehan kus( dah di tahap kritikal la maksudnyer tuh)....




BUT from positive angle lah kan aku pikiaq munkin aku yg salah pham ngan kehendak soklan bio tadi tuh.. THEN, bermakna ape yang cuber aku simpulkan disini iolah...... lembaga peporiksaan xslah kasik soklan la.... (hurm i2 rupeenyer wat saspen je aku ni kan.... hikhikhik)
Aku je yg telobih bongap kot...kehkehkeh..


 Dah lo tu yg dah lepas tu biaq pi je la ...bak kate orang yang berlalu xkan berulang, buang yang keruh ambil yg jernih baru teguh peribadi.. cehcehceh poyo la plak..BTW aku kena memfokuskan pade subjek maut yg sterusnyer iaitu BAHASA ARAB TINGGI...disusuli dengan pengajian Al-Quran dan As-Sunnah... pas2 aper laei,,,,,,,,,,,, kiter ENJOY!!!!!!!

Tuesday, December 7, 2010

PENGUMUMAN2,,,, ADA JAWATAN KOSONG!!!!!!

SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN  :-

KEKOSONGAN JAWATAN
A. Ahli Syurga Dari  Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal. 
C. Ahli Neraka Sementara. Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar. 
3. Keselamatan Meniti Titian  Sirat.
4. Syurga yang kekal  abadi.

TARIKH TEMUDUGA
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA
Di dalam kubur (alam  barzakh).

KELAYAKAN
Anda tidak perlu bawa siji-sijil.
Anda tidak perlu bawa pingat.
Anda tidak perlu bawa wang atau harta (yg banyak).
Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.
Sila bawa dokumen asal Iman dan Amal.

PANEL/PENEMUDUGA
Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin
sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu. Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:
Sabda Rasullah SAW: "Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara terompah (kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan di sebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan di hujung dua kakinya.kerjakan amalan tersebut


Nampaknya pertahanan kita  perlu kuat dari semua aras (kepala, kanan, kiri dan hujung kaki).!  Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua sahabat.

Wallahu-a'lam.

semoga anda berjaya dlm temuduga ini... InsyaALLAH..

FIKIRKANLAH....

Jika kamu memancing ikan..Setelah ikan itu terlekat dimata kail..Hendaklah kamu mengambil ikan itu..Jangan sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja..Kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup..

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorg…
Setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya..
  Jangan sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.. Kerana ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi ia mengingatimu..

 Jika kamu menadah air biarlah berpada-pada..Jangan terlalu mangharap pada takungannya..
Dan janganlah menganggap ia begitu teguh..Cukup sekadar keperluanmu..Apebila sekali ia retak..
Tentu sukar untuk kamu menampalnya semula..Akhirnya ia dibuang..Sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi..

Begitu juga jika kamu memiliki seseorg..terimalah seadanya..Janganlah kamu terlalu mengaguminya..Dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa..
Anggaplah dia manusia biasa..
Apabila sesekali dia melakukan kesilapan,bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..Akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya..Sedangkan jika kamu memaafkannya..Boleh jadi hubungan kamu akan terus hingga ke akhirnya..

 Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi,yang kamu pasti ia baik untuk diri kamu..
Mengenyangkan..berkhasiat..mengapa kamu berlengah cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan..kelak nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya..kamu akan menyesal…

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..yang pasti membawa kebaikan kepada dirimu..menyayangimu dan mengasihimu..
Mengapa kamu berlengah-lengah dan cuba membandingkannya dengan yang lain..
Terlalu mengejar kesempurnaan..
Kelak kamu akan kehilangannya apabila ia menjadi milik org lain..Kamu juga akan menyesal..

 ‘Bersyukurl dan Redha dengan ape yang dikurniakan olehnya..Alhamdulillah..”  

CARA wanita berjalan...

entri kali ini bertajuk cara wanita berjalan... kalau nak tau sifat seorang wanita tu dari cara dia berjalan pon dah tau. tapi wat sesaper yang x tau boleh la bace kat bawah ni... maner la tau boleh tgk kat awek sndri...

1. Jika berjalan, dari  belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah. Golongan wanita yang jalannya  berginjat, konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur, kalau berbual,  mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. Wanita yang berjalan seperti  ini juga terkenal dengan sikap egonya. Lebih parah, wanita ini biasanya pemboros  atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. Padahal, wang yang  dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. Tapi jangan berkecil hati, kerana  wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Jika  berjalan, sering menoleh ke kanan and kiri. Wanita seperti ini biasanya pandai  menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur,  suka menipu teman sendiri,dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang  berusaha untuk menakluk hatinya. Konon wanita seperti ini senang diatur dan  diuruskan.

3. Jika berjalan suka menunduk. Cara be rjalan melambangkan  wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. Ia hanya akan berbual dengan  orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya.  Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya.Disamping sikapnya  yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Namun, jika  ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini,  dijamin akan mendapat kebahagiaan. Sebab, wanita jenis ini sangat setia, dan dia  tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Jika berjalan  menatap lurus ke depan. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang  teguh, bukan senang hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali  menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter  panjang lebar. Meski pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat.  Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang  berpengalaman luas.

5. Jika berjala n badan bergerak ke kanan dan kiri.  Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan  masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia dianggap kecil.  Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan.  Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak  dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Jika  berjalan badan tampak tegak. Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. Dia  tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya serius  seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Yang menarik dari wanita  ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi  lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya.

7.  Jika berjalan seperti zirafah. Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya ia  kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah  perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika  anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak  tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.  

Monday, December 6, 2010

NASIHAT AL-QAMAH: lima cara pilih sahabat...

NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina  persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah  saw) kepada anaknya:Pertama,  pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita  dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka  mencukupi keperluan.


Kedua, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau   menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka   menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada   dirimu, dia suka menghitung-hitungkan  (menyebutnya).


Ketiga,   pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk   memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan  dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia  suka menutupinya.


Keempat,  pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia  memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu  kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan  meringankanmu serta menghiburkanmu.


Kelima, sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau   mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika  engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.


Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang  baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat  dilaksanakan bersama-sama sahabat  yang mulia. Sucikanlah 4 hal  dengan 4 perkara : "Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah  dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan  Rabbmu, ..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yangMemiliki mu. "sampaikan! lah walau satu ayat"
 al hadis . LAA HAULAWALA  QUWWATAILLA BILLAH  -

PERINGATAN!!!! Jangan minum dan memandu

ne..no..ne..no...

satu malam ade lah kan seorang perempuan ni kan, dia baru jer balik dari party, tak tahu how many glasses dia minum ler tapi memang dia betul-betul mabuk. So masa on her way home she got blocked from the police officer and asked for her driving license and so on but unfortunately at the same time, there was an accident happen a cross the road. Quite major jugaklah accident and the policeman leave her and rushed to the accident scene.So this stupid girl dah gabra tak tahu nak buat camne, she just ran off back to her car and head straight back home in Klang. So the next morning polis datang ketuk pintu rumah dia dan polis tu tanya dia, "AWAK PEGI MANA MALAM SEMALAM?" Pompuan ni pulak jawab, "TAK KEMANA ENCIK. SAYA KAT RUMAH JER."So polis tu tanya lagi, "BETUL KER???" Pompuan tu jawab, "BETUL ENCIK. SUMPAH SAYA TAK GI MANA2, TANYA LER NGAN HOUSEMATE SAYA." So polis tu kata, "YE KER? (sambil tergelak) MARI SINI, KELUAR JAP" Lepas tu polis tu tunjuk, "HA!!! ITU KETA SAPA TU??" Pompuan tu macam nak pengsan sebab dia dah terbawak keta polis yg malam tadi balik rumah, dia ingat keta dia sebab kaler sama warna putih (wira) cuma keta dia takde sticker polis kat tepi pintu jer. Tak pasal2 kena saman RM1000 dan gantung lesen 1 tahun.

KAH..KAH..KAH..LAWAK KAN...